Vaaliteemat 2025
Perheet, lapset ja koulutus – Hämeenlinnan on oltava asukkailleen se paras paikka kasvaa ja elää
Hämeenlinnan elinvoima syntyy perheistä. Kun arki rullaa, päiväkodit ja koulut toimivat ja ympäristö tukee kasvua, kaupunki tuntuu kodilta. Varhaiskasvatus ja koulutus luovat pohjan kaupungin tulevaisuudelle – ne antavat lapsille ja nuorille parhaat mahdolliset eväät elämään.
Jokainen perhe on erilainen, ja siksi palveluiden pitää joustaa perheiden tarpeisiin, ei hallinnon. Valinnanvapauden edistäminen on ensiarvoisen tärkeää. Vanhemmilla pitää olla aito mahdollisuus valita lapsilleen se vaihtoehto, joka sopii heidän arkeensa parhaiten. Hämeenlinnan on varmistettava, että palvelut ovat laadukkaita, helposti saavutettavia ja toimivia.
Luonto on Hämeenlinnan vahvuus ja sen pitää näkyä myös oppimisessa. Ulkona oppiminen tekee koulunkäynnistä innostavaa, tukee keskittymistä ja hyvinvointia. Tätä on syytä vahvistaa varhaiskasvatuksesta lähtien aina peruskouluun asti.
Lukutaito on kaikenlaisen oppimisen perusta. Kun lapsi innostuu lukemisesta, hän saa työkalut ymmärtää maailmaa ja rakentaa omaa tulevaisuuttaan. Meidän pitää tukea lasten ja nuorten lukemaan oppimista niin kotona, varhaiskasvatuksessa kuin koulussa, jotta jokainen lapsi saa mahdollisuuden vahvaan lukutaitoon. Luetaan enemmän!
Hyvä kaupunki rakentuu päätöksistä, joissa ihminen on keskiössä – ei järjestelmät. Rohkeus panostaa lasten ja perheiden hyvinvointiin, oppimiseen ja sujuvaan arkeen on tie eteenpäin.
Työ, yrittäjyys ja elinvoima – Kaupunki, joka tukee tekijöitä
Hämeenlinnan on oltava kaupunki, jossa yrittäminen on sujuvaa ja kannattavaa. Se tarkoittaa toimivaa kaavoitusta, yrityksille soveltuvia tiloja ja sujuvia lupaprosessia. Kaupungin tehtävä ei ole hidastaa kehitystä, vaan mahdollistaa se. Ilmapiirillä ja asenteillä on väliä.
TE25-uudistuksen myötä työllisyyden hoito siirtyi kuntien ja kaupunkien vastuulle. Meidän tulee huolehtia, että työnantajat ja työntekijät llöytävät helpommin toisensa. Nuorille pitää avata selkeitä työpolkuja; harjoitteluiden, oppisopimusten ja mentorointien kautta. Oppisopimus on järkevä tapa työllistyä ja kouluttaa osaavaa työvoimaa, kaupungin on edistettävä sen käyttöä.
Nuorten (ilman ammatillista koulutusta olevien) ja osatyökykyisten työllistymisen eteen on löydettävä erilaisia tukimuotoja, jotka madaltavat työllistymisen kynnystä. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi tulee tehdä toimenpiteitä, jotta ihmiset pääsisivät passiivisista kannustinloukuista kohti työllisyyttä.
Hämeenlinnan pitää muistaa myös meidän pitäjät. Hauho, Lammi, Tuulos, Kalvola ja Renko ovat kaupungin monimuotoisuuden voimavara. Asumismahdollisuuksien kehittäminen, toimivat lähipalvelut, etätyön tukeminen ja hyvät kulkuyhteydet luovat elinvoimaa, jota ei saa päästää hiipumaan.
Talous ja kestävä kehitys – Viisasta rahankäyttöä ja vahvaa tulevaisuutta
Tasapainoinen talous on perusta kaikelle – ilman sitä päätöksenteko muuttuu selviytymistaisteluksi. Jos menot ylittävät tulot, seurauksena ovat veronkorotukset tai palveluiden leikkaukset. Pelkkä säästäminen ei ole ratkaisu. Tarvitaan järkevää taloussuunnittelua, jossa peruspalvelut pidetään kunnossa, mutta samalla tehdään investointeja, jotka tuovat kasvua ja vahvistavat taloutta pitkällä aikavälillä.
Velkaa voidaan ottaa, mutta sen on tuotettava kaupunkiin uutta elinvoimaa. Kehittäminen ei tarkoita rahan jakamista sinne tänne, vaan fiksuja päätöksiä, joilla tavoitellaan pitkän aikavälin pysyvää hyötyä.
Energiapolitiikka – Hämeenlinnalla tulee olla selkeä suunnitelma
Hämeenlinnan energiaratkaisut vaikuttavat suoraan kaupungin houkuttelevuuteen ja suurten yritysten sijoittumiseen. Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian hyödyntäminen eivät ole vain ilmastotekoja, vaan myös taloudellisesti järkeviä valintoja. Kaupungin on hyödynnettävä aurinkoenergiaa laajemmin esimerkiksi julkisissa rakennuksissa, myös kaukolämmön hinnoitteluun tulisi löytää uusia ratkaisuja. Kilpailua energiantuotannossa on lisättävä, jotta hinnat eivät karkaa käsistä.
Tuulivoiman osalta kaupungin on oltava aktiivinen, mutta vastuullinen. Tuulivoimalla on paikkansa, mutta sen sijoittaminen ei saa heikentää merkittäviä luontoarvoja tai asuinympäristöjen viihtyisyyttä. Seudullinen yhteistyö on tärkeää, jotta energiatuotantoa voidaan kehittää kestävällä tavalla.
Maanhankinta ja kaavoitus
Hämeenlinnan pitää olla aktiivinen maan hankinnassa ja kaavoituksessa. Uusia yritysalueita, houkuttelevia asuinalueita ja toimivia logistiikkaratkaisuja tarvitaan, jotta kaupunki voi kasvaa ja kehittyä. Tämä vaatii neuvotteluja yksityisten maanomistajien kanssa ja strategista kaavoitusta, joka tukee kaupungin elinvoimaa. Kaupungin ei pidä lähteä lunastamaan yksityisten maita.
Kaavoituksen on oltava mahdollistavaa, ei rajoittavaa. Yritysten ja rakentajien on pystyttävä toimimaan ennakoitavassa ympäristössä, jossa lupaprosessit eivät kestä kohtuuttomasti - tässä on jo otettu harppaus eteenpäin.
Kaupunki ei voi jäädä odottamaan kehitystä
Tulevaisuuden näkymät riippuvat siitä, kuinka hyvin onnistumme houkuttelemaan uusia asukkaita, yrityksiä ja investointeja. Pysähtyneisyys ja tekemättömyys ovat myös valintoja. Kaupungin pitää olla mahdollistaja, ei jarru. Hämeenlinnan on oltava paikka, jossa yrityksille, perheille ja nuorille on tilaa rakentaa elämää.