Kunnanrajat eivät saa rajoittaa kantahämäläistä kehitystä: ne ovat vain viivoja kartalla
Kanta-Hämeen elinvoima ei synny yksittäisten kuntien päätöksistä, vaan siitä, miten koko alue toimii yhdessä. Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan arki kulkee jo nyt yli kuntarajojen – työpaikat, palvelut ja koulutus yhdistävät enemmän kuin erottaa.
Päätöksenteossa ei ole varaa jahkailuun. Yhteistyön on oltava vahvempaa ja määrätietoisempaa.
Viime aikojen ratkaisut, kuten työllisyysalueiden muodostaminen, ovat osoittaneet, ettei yhteinen suunta synny itsestään. Yhtenäinen työllisyysalue olisi ollut paras ratkaisu, mutta Janakkala valitsi Riihimäen – miksi? Koska yhteistyö siellä toimii ja heitä kohdellaan tasavertaisena kumppanina, ei renkinä.
Tämä ei tarkoita, että Riihimäki olisi itsessään parempi vaihtoehto, vaan että me epäonnistuimme vakuuttamaan yhteistyön hyödyistä. Tämä pitää korjata.
Epäröinti ja päättämättömyys maksavat mahdollisuuksia.
Pääradan ja asemanseutujen kehittäminen ovat esimerkkejä siitä, missä Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan tulisi toimia yhtenäisesti. Paremmat liikenneyhteydet ja työpaikat eivät synny yksittäisillä päätöksillä, vaan määrätietoisella aluekehityksellä.
Harvialan-Käikälän ja Tiiriö-Katinala-Parolan alueet ovat luontaisia työssäkäynti- ja asuinalueita, mutta niiden kehittäminen on ollut jokseenkin hajanaista. Yhteinen suunta ja vahva visio puuttuvat – siihen on päästävä.
Koulutuksen ja osaamisen kehittäminen on elinvoiman ytimessä. Hamkin ja erityisesti yliopistojen kanssa käytävää yhteistyötä on vahvistettava, jotta alueelle saadaan lisää osaajia ja yrityksille houkuttelevaa työvoimaa. Kuntien on sovittava pelisäännöt yhteisiin elinvoimahankkeisiin osallistumisesta. Epäröinti ja päättämättömyys maksavat mahdollisuuksia.
Varhaiskasvatuksessa kuntarajat eivät saa rajoittaa perheiden valintoja. Työssäkäyntialue on yhtenäinen, mutta palvelut eivät aina jousta sen mukaisesti. Alueellinen palveluseteli olisi selkeä ratkaisu, joka helpottaisi perheiden arkea ja tekisi varhaiskasvatuksesta joustavampaa. Yrityksille taas tärkeintä on, että investointeja ja osaavaa työvoimaa houkutellaan suunnitelmallisesti ja yhtenäisellä linjalla.
Ensimmäinen askel on syventää yhteistyötä Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan välillä. Kun yhteistyötä tiivistetään siellä, missä tarttumapintaa on eniten, se luo pohjan laajemmalle maakunnalliselle yhteistyölle.
Tärkeintä on siirtyä sanoista tekoihin. Jos haluamme, että Kanta-Häme on vahva ja houkutteleva paikka asua, työskennellä ja yrittää, on tehtävä rohkeita päätöksiä ja vietävä ne käytäntöön – yhdessä.